Berättelser

Efter 24 år får soldaten veta vad som hände med pojken i militärlägret

av omtyckt
1 mars, 2019

När den kanadensiska polisen Justin Frye bläddrade bland gamla foton möttes han av en bild som gav honom rysningar. Minnena från krigets dagar gjorde sig påminda. Men vad han inte visste var att fotot skulle leda till en återuppväckt vänskap.

Under 90-talets första år levde Bosniens befolkning i ständig fruktan, på grund av det pågående Balkankriget. 1994 skickades Justin dit som soldat i en fredsinsats för FN. Han placerades i byn Visoko.

Det var under tiden i Bosnien som Justin mötte tioårige Amir Bajramovic. Den nyfikne pojken från Visoko befann sig i militärlägret CANBAT 2 som var omgärdat av taggtråd.

Han brukade springa fram till soldaterna som befann sig på andra sidan taggtråden. Justin pratade inte bosniska och Amir pratade inte engelska, men snart växte en vänskap fram mellan det omaka paret.

Källa: Facebook

Den oväntade vänskapen

– Hans stora ögon lyste och han hade alltid ett leende på läpparna, berättar Justin.

Och Amir som inget hade var enormt tacksam för Justins små presenter, såsom pennor, kritor och en blå klocka.

Justin återvände till Kanada när Bosnienkriget tog slut 1995. Men en del av honom stannade kvar och han glömde aldrig pojken på andra sidan taggtråden. I ett inlägg på Facebook berättar han om hur ledsen han var över att Amir behövt uppleva kriget och hur pojken gjort honom varse om att människorna i kriget uppskattat sådant som vi tar för givet.

Fotot väckte lusten att få veta vad som hänt

Det var en dag när ett gammalt foto poppade upp på Justins dators skärmsläckare som han hajade till. Bilden föreställde soldaten Justin vid militärlägret och pojken Amir bakom taggtråden. Justin såg bilden som ett tecken på att det var dags att försöka spåra upp sin vän, för att få veta vad som hänt med honom.

Källa: Facebook

Och med hjälp av en lokal reporter i Visoko tog det bara några månader för Justin att hitta Amir. Han hade flyttat till Sverige med sin fru och deras lilla dotter.

Efter 24 år tog Justin kontakt med Amir på Facebook och vänskapen väcktes till liv på nytt. Nu mindes Justin också hur Amir först inte velat vara med på fotot, då han tyckte att det fick honom att se ut som en krigsfånge där han stod bakom taggtråden.

Källa: Facebook

Idag pratar vännerna om att återförenas – den här gången på samma sida av staketet.

Dela på Facebook